Skruvkapsyl – slutet för korken?
När vi talar om ”skruvkork” tänker många på Franskt Lantvin och La Garonne, storsäljare på det glada 80-talet. Ganska negativa tankar eller hur…. Skruvkorken har dock kommit tillbaks idag i en annan kvalitet och med insikten att den är mycket bra för innehållet i flaskorna. Fler och fler producenter med kvalitetsviner satsar på skruvkork.
Korken har en rad problem…
Vinmakare jorden runt har problem med korkskadade viner.
Sveriges vinskribenter påstår att så mycket som 7-8% av vinerna kan vara korkskadade.
Nästan all kork kommer från Alentejo öster om Lissabon i Portugal där korkeken (Quercus suber L ) utgör en stor del av landskapet. Det var till om med så att regionen var mer känd för sina korkekar än för sin fina vinproduktion. Vid 25 års ålder kan eken skördas för första gången. Barken skalas av för hand och det tar sedan 10 år innan nästa skörd kan äga rum. Inte undra på att kork är dyrt! Problem finns med parasiter som lägger ägg under barken varvid korkdefekt är ett faktum. En kemisk tillsats är också ett problem då tca eller trikloranisol bildas, som tros bero på en kemisk reaktion klor som används för att bleka korkarna och mögelsporer. Det luktar då orent som en gammal fuktskadad källare i vinet. Detta kan hända med alla viner, unga som gamla, billiga som dyra.
Skruvkapsyl passar perfekt för viner som inte skall lagras någon längre tid. Det är mest vita viner från Australien och framförallt Nya Zealand av hög kvalitet på druvorna Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc och Chardonnay som får den ”nya” Stelvinkapsylen.
Plastkorkar har problem med att det kan vara svårt att få loss korken och dessutom skruven som satt sig fast i plastmaterialet. Plasten är heller inte helt tät utan hållbarhet och kvalitet blir lidande.
En annan nymodighet är Viniloc, en glaskork med gummitätning som fungerar alldeles utmärkt.
Kritikerna menar att Romantiken går förlorad, ploppandet går förlorat och att vinet inte kan åldras. Korken är dock helt tät och endast den luft som finns i flaskan räcker för mognadsrocessen.
I Europa har en så stor vinpersonlighet som Michel Laroche beslutat sig för att satsa enbart på skruvkork.
Snart får vi säkert se stora Bordeaux viner med skruvkork! Latour och Mouton Rotschild har experimenterat sedan många år.
JPC Wines viner med skruvkork: Isabel Estate, Neudorf och Carrick från Nya Zealand, även de röda sorterna.