Nyanserad, kryddig smak med liten sötma och tydlig fatkaraktär, inslag av aprikosmarmelad, vanilj, smörkola, apelsin, honung, vit choklad och arrak. Serveras rumstempererad som avec.
- Ron Panama 15 har tagits fram av Pierre Naud tillsammans med en producent i Panama. Familjeföretaget Naud grundades 1923 och har sitt säte i Cognac. Ursprungligen producerade man bara cognac men idag består tillverkningen även av gin, vodka och rom.
-
Odlingsområde
Republiken Panama ligger i Sydamerika, och gränsar till Costa Rica och Colombia. Panama blev självständigt från Colombia år 1905. Sockerrören som använts till denna rom har växt på Peninsula de Azuero (Arco Seco). Klimatet är tropiskt och man har länge odlat sockerrör till sockerindustrin här.
-
Tillverkning/Vinifiering
Sockerrörsjuicen (guarapo) jäser och destilleras sedan i kopparpannor av typen charentais alembic.
-
Lagring
Denna rom har lagrats i amerikanska ekfat, först i Panama och sedan i solerasystem i Cognac.